Sök
Stäng denna sökruta.

Vild mat – Årets första nässlor | Läkande mat med Helinä

Nässlan är en mycket gammal läkeväxt, känd av de gamla grekerna och omnämndes i örtaböcker redan på medeltiden. Hela växten, roten, stjälken, bladen och fröna kan användas både som mat och medicin. Inom folkmedicinen har nässlan ansetts vara:
Allmänt läkande, blodrenande, antireumatisk, verksam mot utslag och eksem, mag-och tarmkatarr, stärkande för kroppen vid stress och urinvägsinfektioner, mjölkdrivande och även i övrigt särskilt bra för kvinnors hälsa. För bleksiktiga och blodfattiga personer ansågs nässlan förr vara ett uppbyggande medel som skulle intagas i gröna maträtter.
I dag anses den vara avgiftande, antiinflammatoriskt och urindrivande och innehålla stora mängder vitaminer, mineraler och spårämnen i en form som kroppen lätt kan ta upp. Innehåll: Kisel, järn och C-vitamin. Den som eventuellt oroar sig för elektromagnetiska strålningsfält rekommenderas att regelbundet dricka utdrag av nässlor.

Bild 2. Tecknad nässla, URTICACEAE, Urtica dioica, ur ”Tidens Stora bok om läkeväxter.” 1984.

Nässlor i maten

Det första ord som alla tänker på när man säger ordet nässlor är nässelsoppa. Nässelsoppa är god och läkande mat, med en vacker grön färg. MEN, man måste plocka flera liter nässlor för att få ihop soppa till flera personer därför att nässlorna sjunker ihop kolossalt när de tillagas. Det finns väldigt många andra och enklare sätt att använda nässlor. OCH nässlans nytta bör spridas ut över en längre tidsperiod och inte bara ätas som nässelsoppa vid enstaka tillfällen, om man ens gör det. Det bästa sättet att ta tillvara örtens fantastiska medicinska egenskaper är att helt enkelt dricka nässel-te, dvs avkok/tinktur ofta och att använda örtens blad i matlagningen så ofta som möjligt. Och då behövs inga jättestora mängder. Man använder så mycket färska och nyplockade, frysta eller torkade blad som man har tid, tillgång och lust till.

Olika användningssätt.

Man kan utgå från färska, förvällda, frysta eller torkade nässlor.

Bild 1. Nyplockade nässlor. Bild 2. Rensade från fjolårsgräs och noggrant sköljda.


Att förvälla nässlor

Färska och sköljda blad läggs i lite kokande vatten i en minut, tas bort från plattan och får stå och dra 10 min. Därefter tas de förvällda nässlorna upp ur vattnet och kramas ur med handen så att vätskan och bladen skiljs åt. Nässlorna har nu förlorat all förmåga att brännas. Klipp bort eventuella hårda stjälkar med en sax.

Bild 3. Förvällda och urkramade nässlor. Bild 4. Vätskan som kramas ur blir nässeldryck.


Förvällda och urkramade blad används som de är direkt i matlagningen. Naturligtvis kan förvällda nässlor användas i maten utan att kramas ur, med vätskan kvar. Beror på vad som ska lagas, och i en soppa -självklart.
ELLER så kramas förvällda nässlor ihop till en boll och läggs i frysen i en zippåse. Allt eftersom man sedan hinner under nässelsäsongen upprepas proceduren och förvällda och ihopkramade nässlor läggs ner i zip-påsen. Under vinterhalvåret tas sedan de frysta nässlorna fram ur frysen och blandas i soppor, pannkakor, smoothies, potatismos med mera.

Bild 5. Nässlor där vätskan har kramats ur. Bild 6.Frysta urkramade nässlor

Torkade nässlor, torkade fjolårsprimörer används på samma sätt som färska blad, till te och smoothies, soppor och grytor och annan matlagning under vinterhalvåret. På detta sätt kan man sprida ut nässlornas välsignelser i både torkad och fryst form över hela året.

Bild 7. Torkade nässlor.

Nässelthe

Te på torkade nässlor är en utmärkt varm eller kall dryck som tillför kroppen så gott som alla livsviktiga mineraler i en väl avvägd sammansättning. Tre tsk torkade blad överhälles med två koppar kokande vatten och får dra i 10 minuter. Silas och kan ev. kryddas med honung och intagas genast eller under dagens lopp.

Nässeldryck

Den urkramade vätskan som man får när man förvällt bladen, kan med fördel blandas med saften ur en pressad apelsin och/eller lite riven ingefära. Smaka av med lite citronsaft. Sötas med honung för den som vill ha en sötare dryck, tex till barn. En fantastisk hälsodryck från naturen. Även att värma vätskan en aning förhöjer smaken.


Färska nässlor kan användas till att brygga te, fint hackade i råkostsallad eller salladsdressing, bröddeg , pannkakssmet, soppa, potatismos, gryta eller sättas till en smoothie.
Roten kan hackas och sötas med honung och användas vid hosta och luftrörskatarr. Förr ansågs utdrag av roten kunna användas mot håravfall och fräknar.


Förenkla matlagningen med potatis!

I serien Läkande mat kommer vi att ha ett återkommande tema kring hur man kan förenkla matlagningen under några dagar genom att förbereda en stor kastrull med kokad potatis i förväg. Här följer nu två förslag på hur detta kan gå till.

I en större kastrull (ång-) kokas ekopotatis med skalet kvar tills de är ganska färdiga, men inte helt. Låt potatisen svalna. Sedan kan man ha kalla kokta potatisar som bas i sin lunch eller middag i några dagar. På så vis kan man snabba på och underlätta tillagningen av kommande måltider.



Potatis- och nässelkaka i ugnen.

3-4 kalla kokta potatisar/person, rivs grovt på rivjärn och läggs på bakplåspapper på en bakplåt. Man kan göra flera mindre portionsbitar eller en stor kaka. Strö på lite havssalt. Ovanpå den rivna potatisen läggs ett lager med förvällda nässlor. Ovanpå nässlorna ett nytt lager med en riven potatis/person och lite havssalt. Grillas eller bakas i ugnen ca 16 min på 225 grader, eller tills kakan/kakorna fått en brun krispig yta. Servera med en sallad på tex gurka och rädisor och med en sås gjord på kokosmjölk/grädde, pressad vitlök, färskpressad citronjuice efter smak, hackad röd chili och lite havssalt. Såsen hälls både på salladen och äts med potatiskakan.


KAJSA-VARG-SOPPA

Soppan på bilden är en man-tager-vad-man-haver-soppa med färska nässlor, som läggs i allra sist. Allt kokas upp en sista gång. Och har man inte färska nässlor använder man på slutet frysta eller torkade nässlor, allt efter tillgång och lust. Och boostar på så vis sitt immunförsvar med naturmetoden och reclaimar sin framtid som en friskare pensionär.

Kokande Kajsa varg-soppa


En halv skalad och tärnad butternut pumpa och en skivad gul lök läggs i vatten och kokas tills den är mjuk. Mängden vatten ska under hela tillagningstiden täcka och hållas lite ovanför grönsakerna. Under kokningen tillsätts 4 kastanje champinjoner, 2 dl tärnad squash och 2-3 förkokta potatisar/person. Plus ca 1- 1 1/2 dl kokosmjölk, 1 tsk riven ingefära, vitlök, 1 knapp tsk hackad chilipeppar och havssalt efter smak. Mot slutet tillsätts saften från en halv citron och råa färska nässlor utifrån tillgång och smak. Koka upp en sista gång.

P.S. Man måste inte vara vegan eller vegetarian för att äta läkande. Den som väljer att äta animaliskt protein kan till dessa läkande måltider lätt tillsätta en bit kokt/stekt (i oliv- eller kokosolja) vildfångad mindre fisk. Små fiskar står längre ner på näringskedjan och ackumulerar på så vis inte lika mycket gifter ur havet som stora fiskar gör. Odlad fisk bör undvikas. Dels så föds de upp under mycket onaturliga förhållanden i alltför trånga burar. Och dels så medicineras fisken förebyggande med substanser som i det långa loppet inte bidrar till läkning, tvärtom. Eller så lägger man till en bit viltkött eller kött från ett djur som fått gå ute och beta gräs. Kokas i vatten eller steks i oliv- eller kokosolja. Undvik kött från djurfabriker. Skälen är i princip de samma som för industriellt producerad fisk.

Om författaren

Läkande mat är en serie för MoD Media av Helinä. Författaren lever som hon lär på en skärgårdsö utanför Stockholm. Hon har tidigare arbetat som skolkurator och textillärare men är nu pensionerad.

Sagt om MoD

Gillar du denna artikel?

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Telegram
Dela via Mejl
5 2 röster
Article Rating
Prenumerera
Meddela i
guest
1 Comment
Äldsta
Nyaste De Flesta Röstade
Inline Återkopplingar
Visa alla kommentarer
Margaretha Fahlström Westin Margaretha
Margaretha Fahlström Westin Margaretha
13 dagar sedan

Tack Fina Helinä… för läkande tips!

Mer från MoD

Relaterade inlägg

MoDs valsedlar
Insamling

Bidra till MoDs valfond

Hjälp oss lyckas i EU-valet MoD har sedan starten för två år sedan arbetat målinriktat med att ena människor från höger till vänster för att

Läs mer »
1
0
Skulle älska dina tankar, vänligen kommentera.x
()
x
Få senaste nytt från MoD

Skriv upp dig och få vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad. Max ett mejl i veckan.