Sök
Stäng denna sökruta.

Så här har det gått i EU-valet för övriga partier jämfört med föregående val | MoD ökar mest av alla partier, +113%, mer än en fördubbling av andelen röster.

ovrriga partiernas okning eller minskning sedan foregaende eu eller riksdagsval slutgiltigt resultat
De sju största övriga partiernas ökning eller minskning i EU-valet 2024 jämfört med föregående val när samtliga röster räknats.
ovriga partiernas okning eller minskning sedan foregaende eu eller riksdagsval slutgiltigt resultat
De fyra största övriga partiernas resultat i EU-valet 2024 jämfört med föregående val.
ovriga partier resultat i eu valet 2024 1
Övriga partiernas resultat i EU-valet 2024

Slutgiltiga rösträkningen för övriga partier är nu klar hos länsstyrelserna runtom i landet och alla 6589 distrikt har räknats. Vi kan nu konstatera att MoD – Mänskliga rättigheter och Demokrati är det parti som har ökat sin andel av rösterna mest av samtliga partier (inklusive riksdagspartierna) sedan föregående jämförbara valet. Partiet MoD har ökat med 113 % från 0,09 till 0,19 % av totala andelen röster. För de partier som ställde upp i EU-valet 2019 är resultatet 2024 i diagrammen ovan jämfört med det årets val. För nya partier, såsom MoD, är resultatet 2024 jämfört med riksdagsvalet 2022. Folklistan är inte med i de jämförande stapeldiagrammen då partiet är nytt och ett jämförande valresultat saknas. 

“Vi siktade ännu högre än att dubbla resultatet från förra valet. Men med tanke på hur svårt det är för oss att nå ut då vi censureras på sociala medier och vårt annonskonto har spärrats både på Facebook och Instagram så är resultatet bra. Särskilt positivt är att vi fortsätter att växa snabbast av alla partier i Sverige. Växer vi i samma takt framöver har vi drygt en halv procent i nästa val. Men lyckas vi nå ut till hela svenska folket innan nästa val lär vi ha uppåt 10 % som röstar på oss utifrån hur många vi nått hittills och andelen av dom som faktiskt röstat på oss. Tack vare att vi också tredubblat antalet medlemmar sedan riksdagsvalet har vi nu mer resurser att lägga på opinionsbildning och att värva ännu fler medlemmar och väljare till nästa val. Jag är säker på att det finns hundratusentals människor runtom i landet som också vill att Sverige ska agera för fred, yttrandefrihet och mer nationellt självbestämmande istället för att stödja krig och EU:s censur och allt mer totalitära kontroll och överstatlighet.”

Detta säger MoDs partiledare Andreas Sidkvist som en kommentar till att MoD – Mänskliga rättigheter och Demokrati är det parti som individuellt vuxit procentuellt mest utifrån tidigare val av alla partier i Sverige sedan förra jämförbara valet. 

Personröster på MoDs kandidater i EU-valet 2024

Nr på listanKandidatAntal röster
1Andreas Sidkvist1 711
(21,24 % av samtliga personröster)
2Sophia Keivanlo262
3Gunilla Wigertz280
4Fredrik Widmark115
5Gustaf Rydelius62
6Vide Geiger83
7Dick Jonefelt51
8Jacob Lagercrantz115
9Claes Wallenberg40
10Ferrie Stokmans40
11Gunilla Augustin14
12Torbjörn Sassersson150
13Marcus Borg31
14Magoria Edler23
15Mirko Pansera8
16Victoria Solberger13
17Nake Tufekciev21
18Sten Lindahl1
19Stefan Torssell31

Fördubbling av andelen ogiltiga röster i årets val mot föregående val

En anmärkningsvärd detalj i årets EU-val är att andelen ogiltiga röster är mer än dubbelt så många som föregående val, 0,19 % räknas som “Övriga ogiltiga” till skillnad mot 0,9 % i föregående val. Någon förklaring från Länsstyrelserna runtom i landet har MoD inte fått vid vår förfrågan om detta. Vi har istället inbjudits att komma till länsstyrelsen i Kalmar bland annat för att titta på deras dokument. Inte heller Valmyndigheten har kunnat ge någon förklaring avseende fördubblingen av antalet ogiltiga röster.

ogiltiga roster eu valet 2024
Ogiltig andel röster EU-valet 2024
ogiltiga antal roster eu valet 2024
Ogiltiga antal röster EU-valet 2024.

Valresultatet direkt från Valmyndighetens hemsida

Nedan en skärmavbild från Valmyndighetens hemsida här –>. Vilket visar att MoD vuxit mest bortsett från det inför valet stort uppmärksammade Folklistan, ett parti som nu är nedlagt enligt dess grundare, Socialdemokraten Jan Emanuel som återigen gått med i Socialdemokraterna. Vid riksdagsvalet 2022 fick partiet MoD 0,09 % av rösterna 9 månader efter bildandet. MoD har alltså mer än fördubblat andelen röster i EU-valet.

Andel röster övriga partier EU-valet 2024

rostfordelning ovriga partier eu valet 2024 andel roster skarmavbild 2024 09 14 kl 113550

Antal röster övriga partier EU-valet 2024

Även när det gäller antal röster har MoD vuxit mest i EU-valet 2024 av övriga partier bortsett från nedlagda Folklistan. I riksdagsvalet 2022, vilket var MoDs första val efter bildandet 9 månader tidigare, fick partiet 6 077 röster.

rostfordelning ovriga partier eu valet 2024 antal roster skarmavbild 2024 09 14

På Valmyndighetens webbplats presenteras valresultatet för övriga partier i EU-valet samt antalet Ogiltiga röster. På Wikipedia finns sammanställning av Svenska småpartier och deras resultat i riksdagsval.

Pressbilder på MoDs toppkandidater Andreas Sidkvist och Sophia Keivanlo finns här.


Dela och sprid MoDs valresultat i sociala medier

Facebook

Instagram

X (tidigare Twitter)

Kontakt

För intervju eller frågor mejla press@partietmod.se eller SMS:a MoDs kansli på 076 007 56 58.

andreas sidkvist haller tacktal pa mods valvaka i bagarmossen den 9 juni 2024 1
Andreas Sidkvist, partiledare MoD håller tacktal på MoDs valvaka i Bagarmossen den 9 juni 2024

Se hela Andreas Sidkvist tacktal på länken nedan

Sagt om MoD

Gillar du denna artikel?

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Telegram
Dela via Mejl
0 0 röster
Article Rating
Prenumerera
Meddela i
guest

1 Comment
Äldsta
Nyaste De Flesta Röstade
Inline Återkopplingar
Visa alla kommentarer
Erik Nilsson
Erik Nilsson
4 månader sedan

Fördubblingen av andelen ogiltiga röster sticker onekligen ut. Det är inte ett resultat vilket tycks kunna förklaras av en slumpmässig variation. Tvärtom framstår exempelvis en procedurell förändring som en mer rimlig förklaring. Om det ingår i Valmyndighetens uppdrag att säkerställa valresultatet så borde i detta ingå att förstå och förklara varje del av utfallet vilket inte uppenbart kan hänföras till förändrade väljarpreferenser.

När andelen ogiltiga röster fördubblas borde detta vara av största intresse för Valmyndigheten. De borde helst redan ha en stark aning om till exakt vad denna förändring kan hänföras och dessutom en tydlig metodik för hur detaljerna i denna förändring skall klarläggas. Det potentiella hot mot valet och dess legitimitet vilket bör vederläggas snarare än mörkläggas är självfallet ett systematiskt ogiltigförklarande av röster i syfte att snedvrida valresultatet och därmed underminera medborgarnas demokratiska inflytande.

Responsen från Länsstyrelserna hittills tycks tyvärr snarare andas “försök bevisa att vi gjort fel om ni kan” än “vi förstår problemet och arbetar redan med saken”.

Mer från MoD

Relaterade inlägg

1
0
Skulle älska dina tankar, vänligen kommentera.x
()
x
Få senaste nytt från MoD

Skriv upp dig och få vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad. Max ett mejl i veckan.