Sök
Stäng denna sökruta.

Upprop för fred mellan Israel och Palestina

Till: Sveriges utrikesminister Tobias Billström, statsminister Ulf Kristersson och ledamöterna i riksdagens utrikesutskott

Upprop för fred mellan Israel och Palestina

Vi som skriver under på det här uppropet känner ett moraliskt ansvar att föra fredens och diplomatins talan, i en konflikt där alla parter tycks ha förlorat kontakt med sin grundläggande medmänsklighet, empati och förnuft.
Våld föder våld, och den primitiva öga-för-öga-mentalitet som bombningarna är ett resultat av får direkt hårresande följder. Krig och elände spelar extrema krafter i händerna, samtidigt som den lilla människan blir cyniskt utnyttjad av diverse krigsprofitörer i ett hänsynslöst vågspel.
Vi ser den ofattbara humanitära kostnaden av detta krig – förlusten av över 1,400 israeliska liv, och i skrivande stund över 18,600 palestiniers liv, varav 6.500 barn. Vi hör uppgifter om mer än 49.000 skadade palestinier och tusentals livrädda barn och vuxna fortfarande begravda i utbombade ruiner i Gaza. Bostadsområden, sjukhus, skolor, ambulanstransporter mm. bombas utan urskiljning. Gaza har blivit helvetet på jorden, vår tids Guernica.

Otänkbara brott mot mänskligheten tillåts ske när vi avhumaniserar våra medmänniskor, eller nekar dem grundläggande friheter. Vi tar starkt avstånd från alla former av diskriminering, rasism, apartheid, hat och våld. Vi sörjer alla mördade palestinier och israeler, och vill kämpa för de ännu levande och deras okränkbara rätt att leva i fred. Det är vår bestämda uppfattning att den här konflikten endast kan lösas med en intensiv insats för diplomati och rättvisa.

Som första steg mot permanent de-eskalering och fred uppmanar vi till;

1. Ett omedelbart och ovillkorligt eldupphör.
2. Att avsluta belägringen av Gaza och garantera fri passage för humanitärt bistånd och tillgång till grundläggande behov som vatten, livsmedel, mediciner, bränsle etc.
3. Frigivning av alla fångar som ett steg mot ömsesidig respekt och försoning och avslutande av användandet av civila som mänskliga sköldar.
4. Skydd för civila och upprätthållande av internationella humanitära lagar, så som Genèvekonventionerna.
5. Erkännandet av en suverän Palestinsk stat enligt 1967 års gränser för att främja en långsiktigt hållbar fred.
6. Internationellt ansvarstagande och rättsliga åtgärder mot begångna krigsförbrytelser inför Krigstribunalen i Haag.
7. Att Sveriges regering, riksdag, ämbetsmän och diplomater aktivt verkar för vapenvila, humanitär hjälp, fredssamtal och diplomati oberoende av andra länders, vapenlobbyns och det militärindustriella komplexets intressen.
8. Att våra folkvalda och det internationella samfundet ovillkorligt sätter den lilla människan och mänskligheten i första rummet.

Varje signatur är en signal om att vi är många som kräver att våra folkvalda agerar för en omedelbar och ovillkorlig vapenvila för en fredlig lösning på denna förödande konflikt.


Andreas Sidkvist, partiledare MoD
Sophia Keivanlo, vice ordförande MoD
Fredrik Widmark, andre vice ordförande MoD
Patrica Gibbs Canova, MoDs fredsråd
Gustaf Rydelius, styrelseledamot MoD, med familjemedlemmar som tvingats fly pga kriget

Varför är det viktigt?

Enligt ett uttalande av UNICEF har fler barn hade dött under tre veckor i Gaza än i summan av konflikter runt om i världen under de senaste fyra åren.

Det är dags att göra vad vi kan för att stoppa detta förödande krig nu.

Hur kan uppropet påverka Sveriges beslutfattare?

För varje underskrift skickas ett mejl med uppropet till Ulf Kristersson, Tobias Billström och riksdagens utrikespolitiska utskott. När vi fått ett större antal underskrifter planerar vi även att skriva debattartiklar, insändare och göra en fredsmanifestation.

Upprop för fred mellan Israel och Palestina

155 underskrifter = 16% av mål
0
1,000

Dela med dina vänner:

     

Sagt om MoD

Gillar du denna artikel?

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Telegram
Dela via Mejl
0 0 röster
Article Rating
Prenumerera
Meddela i
guest
11 Comments
Äldsta
Nyaste De Flesta Röstade
Inline Återkopplingar
Visa alla kommentarer
Johan
Johan
1 månad sedan

👍

sverige
sverige
1 månad sedan

Det är ett krig mellan Israel och Hamas, mellanösterns enda demokrati och en terrororganisation.
1. Om Hamas lägger ner sina vapen blir det fred, om Israel lägger ner sina vapen blir de förintade.
2. Man ska inte förhandla med terrorister. Israel behöver få bort Hamas för sina medborgares säkerhet.
3. Gisslan (civila) ska självklart friges, men inte dömda terrorister.
4. Hamas är ansvarigt för lidande i Gaza.
5. Det går inte att erkänna nåt som inte finns. Varken Hamas, PLO eller Fatah vill ha en tvåstatslösning, de vill radera ut Israel från kartan.
6. De brott som begåtts är Hamas terrorattacker och användandet av mänskliga sköldar.
7. Ha fredssamtal med de som vill förinta en…
8. Det kommer aldrig bli nån fred så länge som araber får lära sej att bhata judar redan på dagis. Alla skolböcker med hat/antisemitism måste bort.

Mats
Mats
1 månad sedan
Svara  sverige

Instämmer till 100%!

Alexandra
Alexandra
1 månad sedan
Svara  sverige

Tack för att du skrev detta! <3

Lars
Lars
1 månad sedan
Svara  sverige

Mycket klargörande! – Tack!
Sorgligt att MoD har denna djupt okunniga attityd i denna komplexa fråga.

Jari
Jari
1 månad sedan
Svara  sverige

Tack för att du skrev detta! Instämmer till 100%. Jag har tänkt gå med i partiet MoD, men partiets okunnighet i just denna fråga får mig att tveka. Det är djupt beklaglig och ledsamt med denna okunnighet.

Mats
Mats
1 månad sedan

Uppropet är vilseledande eftersom ingen skillnad görs mellan den nazistliknande terrororganisationen Hamas och mellanösterns enda demokrati Israel! Hamas som i sina stadgar öppet uttalar att målet är att förinta alla judar och den judiska staten! Hur skall Israel kunna förhandla med sådana organisationer!
Står MoD för demokrati egentligen?

Att likställa de av Hamas gisslantagna civila som inte blev slaktade med terroristdömda fångar är vidrigt!

1967 års sk gränser är endast vapenstilleståndsgränser från 1948 då Israel attackerades av 5 arme’er vars mål var att utplåna Israel. Varför skall Israel utsätta sig för det igen med icke försvarbara gränser som 1948 vapenstilleståbdsgränserna utgör?

Uppropet gör ingen skillnad på Hamas terrorkrig mot Israel och Israels självförsvarsrätt där avsikten är att bekämpa Hamas. Att civila oundvikligen drabbas beror på att Hamas medvetet gömmer sig bland civila, i skolor, sjukhus m.m.

Jari
Jari
1 månad sedan
Svara  Mats

Tack för att du skrev detta! Håller med till 100 %. Det är djupt beklagligt med den okunnighet som uppropet ger uttryck för. Jag hade tänkt gå med i partiet MoD, men just denna fråga får mig att tveka om detta verkligen är rätt parti.

Karla
Karla
29 dagar sedan

Intressant diskussion

trackback

[…] Tankarna går till mitt 8 år gamla, men lika aktuella blogginlägg Storregion Syrien. ”I lottningen av löfteslandet tillföll Gaza och området däromkring Juda stam.” Kriget rullar vidare liksom en självklarhet och freden lyser med sin frånvaro. För att iaf göra någonting har jag skrivit under Upprop för fred mellan Israel och Palestina. […]

Lasse Anckarman
Lasse Anckarman
8 dagar sedan

Det palestinska motståndet är en frihetsrörelse som vill ha tillbaka det landområde dom rättmätigen äger sedan tio tusen år tillbaka, flera tusen år innan någon hittade på judendomen. Området stals av judar för 75 år sedan och bör lämnas tillbaka för att fred ska uppnås. Tusentals palestinier har mördats och lemlästats under dessa år.

Ni som kallar “Israel” en demokrati har inte en susning vad ni pratar om.

Mer från MoD

Relaterade inlägg

wood writing typography tiles
MoDs politik

10 grundprinciper för MoDs politik​

Denna lista bygger på de mest populära motionerna av MoDs medlemmar fram till januari 2024​ 1. Individens självbestämmande Vi fastslår att varje individ är suverän

Läs mer »
MoDs valsedlar
Insamling

Bidra till MoDs valsedelsfond

Hjälp oss lyckas i EU-valet MoD har sedan starten för två år sedan arbetat målinriktat med att ena människor från höger till vänster för att

Läs mer »
11
0
Skulle älska dina tankar, vänligen kommentera.x
()
x