Sök
Stäng denna sökruta.

Skydda pressfriheten, skriv under uppropet för att stoppa lagen om utlandsspioneri!

1884

Antal som skrivit under hittills
Spela videoklipp

Videon Collateral Murder (kan ses ovan) spreds av Wikileaks över hela världen . Det är en av världens mest kända exempel på läckta krigshandlingar. Videon visar hur amerikanska soldater dödar civila irakier varav två Reuters-journalister, samt skadar två barn. De ansvariga amerikanska soldaterna ställdes aldrig till svars utan deras insats försvarades av den amerikanska armén. Men den som var ansvarig för spridningen av videon, WikiLeaks och Assange har istället straffats hårt och riskerar nu 175 års fängelse. Med nya lagen om utlandsspioneri kommer denna upp och nedvända ordning med största sannolikhet gälla i Sverige framöver. Den nya lagen om utlandsspioneri kräver att de svenska grundlagarna om tryckfrihet och yttrandefrihet inskränks. Vilket riksdagen fattade beslut om att göra onsdagen den 16 november 2022

Mejla samtliga riksdagsledamöter med dina egna ord eller med vårt textförslag genom uppropet nedan för att berätta vad du tycker om den nya lagen.

2022-11-15

Upprop till försvar för en 256 årig svensk unik pressfrihet som ledande politiker nu vill avveckla utan folklig debatt eller förankring i samband med NATO-medlemskap

onsdag den 16 november kommer riksdagen rösta om att införa en lag om Utlandsspioneri som kräver ändringar av grundlagen som gör att pressfriheten och yttrandefriheten är hotad menar ledande journalister, experter och oppositionella politiker från tvärpolitiska demokrati- och människorrättspartiet MoD.

Om lagen klubbas igenom innebär det att visselblåsare eller andra uppgiftslämnare, journalister, medier och ansvariga utgivare kan åtalas och dömas till fängelse i upp till åtta år om deras rapporter medför att Sveriges relationer med andra stater eller mellanstatliga organisationer som Sverige är medlem i skadas.

Som exempel. En visselblåsare slår larm om övergrepp begångna av amerikansk militär under en svenskstödd NATO-operation och en svensk tidning skriver om saken.
Visselblåsaren, journalisten som skriver artikeln och den ansvarige utgivaren kan från och med årsskiftet dömas till fängelse i upp till åtta år om brottet bedöms som grovt utlandsspioneri. Eller upp till fyra år om brottet anses utgöra endast utlandsspioneri men inte vara av den grova sorten. Wikileaks framgångsrika spridning av USAs egen film på avrättningen av okända irakier inklusive två Reuters-journalister i videon som döpts till Collateral murder lär anses vara grovt utlandsspioneri med tanke på följderna för Julian Assange. 

Sverige var första land i världen att införa tryckfrihet och yttrandefrihet i grundlagen år 1766.
Det var 256 år sedan. På onsdag kommer en majoritet av våra riksdagsledamöter rösta för avskaffande av pressfriheten i dess nuvarande form om vi inte kan få dem på andra tankar.

Ett argument som framförs av de som vill inskränka yttrandefriheten och tryckfriheten är att det kommer finnas en klausul som gör det möjligt att publicera känsliga uppgifter om en stat eller mellanstatlig organisation som kan försämra Sveriges relation till dessa om publiceringen anses “försvarlig”. Vad som anses med försvarligt är dock fritt för tolkning och kommer att avgöras i domstol om någon skulle våga utmana Svenska staten, Sveriges allierade stater eller de mellanstatliga organisationer som Sverige är medlem i. Svenska rättsväsendets behandling av Julian Assange inger inget hopp eller förtroende för att en sådan rättegång skulle bli en rättssäker eller rättvis process . Ledande människorättsexperter vid FN menar att visselblåsaren och journalisten Assange är utsatt för psykologisk tortyr och att behandlingen av honom bryter mot de mänskliga rättigheterna. Något som svenska staten, polis och åklagare varit högst delaktiga i enligt Nils Melzer, en av FN:s utredare vid organet för mänskliga rättigheter.

Vi uppmanar nu alla demokratiskt sinnade riksdagsledamöter att rösta ner förslaget och bevara den svenska press- och yttrandefriheten. MoD kommer fortsätta samla politiker från alla block som anser att våra mänskliga rättigheter och demokrati är värda att stå upp för tillsammans och vi kommer ställa upp i eu-val och riksdagsval framöver tills våra rättigheter återigen är säkrade. Vi hoppas att det finns fler riksdagsledamöter och partier som är beredda att göra det tillsammans med oss. Annars lär det inte bara vara pressfrihetens dagar som är räknade.

Andreas Sidkvist, ordförande MoD, fredsaktivist och före detta Miljöpartist

Cecilia Strandevall, vice ordförande MoD, tidigare förtroendevald inom Centerpartiet

Stefan Torssell, riksdagskandidat MoD, tidigare ordförande Landsbyggdspartiet oberoende.

Fredrik Widmarkriksdagskandidat MoD, tidigare aktiv i Piratpartiet

Liselotte Dalén, riksdagskandidat MoD, tidigare förtroendevald kommunpolitiker för Sverigedemokraterna

Johannes Haddad, riksdagskandidat MoD, tidigare förtroendevald kommunpolitiker för Kristdemokraterna

För varje signatur skickas ett mejl till samtliga Sveriges 349 riksdagsledamöter.

Partiet MoD kommer även driva dessa frågor inför EU-valet i juni 2023 samt driva på för att beslutet rivs upp inför valrörelsen till riksdagsvalet 2026. Vi kommer även fortsatta skriva debattartiklar och uppvakta pressen för att lyfta frågorna.

Stöd gärna vårt arbete genom att donera eller bli medlem

Kom till riksdagen på onsdag den 16 november mellan 15-17 och gör din röst eller visselpipa hörd enligt upplägget nedan:

MoD kommer lägga vårt krut mellan kl 15-17 på visselblåsning (ta med egna visselpipor, vi har ett 20-tal för utlåning) trummor (ta med trummor), facklor (ta med en fackla om du har möjlighet) och spontana tal (tänk ut ett tal) och talkörer (kom på en bra ramsa, typ SLUTA SKRÄMMAS BÖRJA SKÄMMAS RÖSTA NEJ, HEJ, eller nåt annat… 😉)

Ta gärna på dig neongula, neongröna eller neonorangea västar så att vi syns i mörkret.
Vi har inget tillstånd utan kommer vara mobila om det krävs. Mottot är att vi inte tolererar de intolerantas nedmontering av yttrandefriheten. Då det riskerar att leda till slutet för demokratin:
Tal och aktiviteter av andra yttrandefrihetsaktivister kommer pågå hela dagen från kl 11 för den som vill vara där tidigare.
 

Här finns ett axplock artiklar med kritiska röster till grundlagsändringen.

Riksdagen behöver finna modet att avslå den nya spionlagen
Debattartikel i Epoch Times av Andreas Sidkvist, Cecilia Strandevall och Stefan Torssell från människorätts- och demokratipartiet MoD.
https://epochtimes.se/Riksdagen-behover-finna-modet-att-avsla-den-nya-spionlagen

Debattartikel i DN undertecknad 10 av de ledande personerna inom journalistik i Sverige idag.
https://www.dn.se/debatt/lat-inte-erdogan-fa-styra-svensk-medierapportering/

Debattartikel i Miljömagasinet av riksdagsledamot Valter Mutt, Vänsterpartiet
https://www.miljomagasinet.se/index.php/2022/10/14/ny-lag-hotar-demokratin/

På onsdag inskränks tryckfriheten – Henrik Alexandersson, Femte juli, en nyhetssajt med fokus på integritet och yttrandefrihet
https://femtejuli.se/2022/11/14/pa-onsdag-inskranks-tryckfriheten/

Den svenska demokratin inskränktes i dag – Nyhetskolumnist Oisín Cantwell i Aftonbladet
https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/KnMOO6/den-svenska-demokratin-inskranktes-i-dag

Debattartikel i SvD av samhällsdebattören, författaren och dramatikern Stina Oscarsson – Bakom betalvägg tyvärr
https://www.svd.se/a/eJMV1R/stina-oscarson-om-den-nya-lagen-om-utlandsspioneri

Om du vill kontakta någon riksdagsledamot enskilt per mejl eller telefon förutom att mejla genom formuläret nedan finns alla kontaktuppgifter här:
https://www.riksdagen.se/sv/ledamoter-partier/#commissioner-letter-A
Här finns samtliga riksdagsledamöters mejladresser färdiga att kopiera in i ditt eget mejlprogram om du föredrar det. 

Skriv under uppropet

Det går att redigera eller ta bort den föreslagna texten nedan om du vill skriva ett helt eget mejl till riksdagens alla ledamöter. Här finns även samtliga riksdagsledamöters mejladresser färdiga att kopiera in i ditt eget mejlprogram om du föredrar det istället för att använda formuläret. 

Upprop till försvar av Sveriges pressfrihet

Till Sveriges folkvalda ledamöter i riksdagen

You can add formatting using markdown syntax – read more


Detta mejl har skickats genom Partiet MoDs sida för uppropet till försvar för yttrandefriheten: www.partietmod.se/pressfrihet
1884 underskrifter = 94% av mål
0
2,000

Dela med dina vänner:

     

Senaste underskrifterna
1,884
Anonym
59431 
jun 25, 2023
1,883
Katarina B.
Viksjöfors 
apr 08, 2023
1,882
Alma A.
38240 
dec 26, 2022
1,881
Marianne S.
Boden 
dec 23, 2022
1,880
Anonym
Umeå 
dec 15, 2022
1,879
Anonym
Långshyttan 
dec 14, 2022
1,878
Gitze E.
Göteborg 
dec 10, 2022
1,877
Eva B.
Järna 
dec 02, 2022
1,876
Rainer Q.
Lindesberg 
nov 28, 2022
1,875
Johan D.
Göteborg 
nov 25, 2022

Följ oss på Facebook eller prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få kontakt med likasinnade. Följ oss på Partiet MoDs Facebooksida eller prenumerera på vårt Nyhetsbrev. För medlemmar har vi även ett internt forum och en medlemschatt. Bli medlem enkelt här.

Mer om MoDs kampanjer mot inskränkningarna av yttrande- tryck och meddelarfriheten

Läs mer om MoDs engagemang mot grundlagsändringarna som angriper några av demokratins hörnstenar såsom pressfriheten vilket MoD har skrivit en debattartikel, ett pressmeddelande och anordnat upprop emot förutom talet utanför riksdagen.

🤐 Lucka 22 | Till försvar för yttrandefriheten

 

PM – MoD står upp för pressfriheten, med anledning av riksdagens omröstning om att ändra grundlagen för att inskränka yttrande- och tryckfriheten

Debattartikel | MoD uppmanar alla riksdagsledamöter som värnar pressfriheten att rösta nej till inskränkningar av yttrande- och tryckfriheten

Stå upp för pressfriheten med MoD utanför riksdagshuset!

 

Sagt om MoD

Gillar du denna artikel?

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Telegram
Dela via Mejl
5 3 röster
Article Rating
Prenumerera
Meddela i
guest
7 Comments
Äldsta
Nyaste De Flesta Röstade
Inline Återkopplingar
Visa alla kommentarer
Ann-christine Haugland

Ja

Sara Jinbäck
Sara Jinbäck
1 år sedan

Ja till fred ☮️ och frihet 🙌

Mer från MoD

Relaterade inlägg

wood writing typography tiles
MoDs politik

10 grundprinciper för MoDs politik​

Denna lista bygger på de mest populära motionerna av MoDs medlemmar fram till januari 2024​ 1. Individens självbestämmande Vi fastslår att varje individ är suverän

Läs mer »
MoDs valsedlar
Insamling

Bidra till MoDs valsedelsfond

Hjälp oss lyckas i EU-valet MoD har sedan starten för två år sedan arbetat målinriktat med att ena människor från höger till vänster för att

Läs mer »
7
0
Skulle älska dina tankar, vänligen kommentera.x
()
x