I en värld som profiterar på ohälsa är det en revolutionär handling att äta läckert och läkande. Det finns gott om ”mat” i affären som motverkar vår hälsa. Men det finns fortfarande råvaror som läker människan.
Äpplen är läkande, särskilt röda äpplen. I år är det det äppelår. Det finns hur mycket som helst av goda, billiga äpplen och gratisäpplen från våra trädgårdar. Det går utmärkt att till recepten nedan använda fallfrukt. Äpplen är antiinflammatoriska, minskar belastning av virus och bakterier, avgiftar, renar, reparerar, läker och återfuktar kroppen.
Äpple med kolasås och cocosyoghurt. Himmelskt gott, snabbt och enkelt att tillaga. 1-2 portioner.
Kolasås – Ingredienser
1 Apelsin,1 liten Citron, 8 Stora Dadlar eller 10-12 mindre.
Hacka dadlarna med en kniv. Tillsätt saft från apelsin och citron och mosa ihop med en gaffel till sås-konsistens.
Tillagning
Gör små tärningar av 1-2 röda äpplen och lägg i botten på en skål. Häll över 3-4 msk kokosyoghurt eller kokosmjölk. Täck med kolasås. Dekorera med äppelklyftor och ät med en klick kokosyoghurt.
För att få pepparkakssmak, krydda kolasåsen med kanel och riven ingefära.
Äppelremmar
Ett jättegott, kul, nyttigt och läkande alternativ till vanligt godis. Detta kan man göra med i princip alla frukter och bär.
Ingredienser
500 gram rivna äpplen 2-3 bananer Några dadlar efter smak Saften från en 1-1/2 citron Kokossocker för att vändas i (valfritt)
Tillagning
Riv först äpplena på ett rivjärn. Kör därefter tillsammans med bananer, dadlar och citronjuice i en blender /stavmixer till en jämn smet. Bred ut jämnt, inte för tunt, ca 3 mm, på en plåt med bakplåtspapper. Torka i ugnen i minst 2-3 timmar på 100 grader, eller tills smeten är torr. Ställ ugnsluckan på glänt med hjälp av en vikt grytlapp eller dyl, så att fukten kan försvinna ut ur ugnen. Vänd och sänk/höj plåten ibland, så att värmen fördelas jämnt. När smeten har torkat och inte längre är kladdig är den klar. Strö eventuellt över kokossocker (inte nödvändigt). Klipp till remmar i önskad storlek och dra bort bakplåtspappret från remmarna.
Äppelchutney
Så enkelt och så gott.
Ingredienser
5-6 stora äpplen
1 stor gul lök
Krydda med Ingefära, himalayasalt, chiliflingor, saften av en citron och honung.
Tillagning
Baka äpplen och en stor delad lök i ugnen på ca 200 grader tills äpplena sjunker ihop.
Peta bort resterna av kärnhusen. Klipp eventuellt skalet på äpplena i strimlor och låt ingå i chutneyn. Dela löken i mindre bita och blanda med äpplena. Rör ner och smaka av med kryddorna, riven ingefära, citronsaft, chiliflingor och salt, medans äpplena fortfarande är varma. Mot slutet tillsätts 1-2 msk honung.
Äppelgröt
Ingredienser
Två rivna äpplen
1 Stor banan
¼ Tsk Kanel
1 Knivsudd kardemumma
Tillagning
Mosa bananen med en gaffel. Blanda ner de rivna äpplena. Toppa med bär och frukt,
tex vilda blåbär, bitar av mango, mullbär eller russin.
Äppelmos och saft
Tillagning
1. Tvätta och skär äpplena i bitar. Ta bort kärnhuset, men behåll skalet.
2. Fyll på vatten så att det täcker 2/3 av äpplena.
3. Koka upp och låt småputtra i några minuter.
4. Häll av 2/3 delar av vätskan och tappa upp det på flaska. Det blir din äppeldryck.
5. Mixa resten med stavmixer och häll upp i burkar.
6. Sätt på ock och ställ i frysen
Äppelkaka
Ingredienser
5 äpplen ca 600 gram.
2,5 dl glutenfrtt havremjöl
1,5 dl kokossocker. 1 tsk vaniljpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk kardemumma
1 nypa havssalt
1msk citronsaft
2 finrivna bittermandlar
1 dl kokosyoghurt
100 gr kokosolja.
Tillagning
1. Sätt på ugnen på 200 grader.
2. Skala, kärna ur och skiva äpplena.
3. Blanda havremjöl, kokossocker, vaniljpulver, bikarbonat, kardemumma, bittermandel och salt i en skål.
4. Vispa ner kokosyoghurt, kokosolja och citronsaft. När smeten har blivit slät utan klumpar, vänds äpplena ner i smeten.
Grädda i 45- 50 minuter.
Se äppelkakan tillverkas på Rebeckas Instagram
Medverkande med recept, bilder, video och ideer
Med tillstånd från @sandraisabellaw. Äppelremmar. Äppelgröt.
Med tillstånd fån @rebeccaslivsstil. Video Äppelmos och saft. Video Äppelkaka.
Helinä Kull Valo.
Redaktion för MoD Läkande Mat: Äppelchutney. Äpple med kolasås