Sök
Stäng denna sökruta.

Utforska kraften i läkande mat – En ny syn på hälsa och välbefinnande

Läkande mat

Redan de gamla grekerna behövde lära sig hur man botar när man blivit sjuk, hur man
förebygger och hur man håller sig frisk. Läkekonstens fader Hippokrates lär ha sagt:
”LÅT MATEN BLI DIN MEDICIN OCH MEDICINEN DIN MAT.” Hippokrates levde ca 400 år f.Kr.
Han VISSTE det som de allra flesta i dag inte vet, har glömt eller bara struntar i. Att det vi
äter har en direkt och avgörande betydelse för hälsa och välbefinnande.

MoD bildades för två år sedan utifrån övertygelsen om MEDICINSK VALFRIHET. Det var och
är en av MoDs allra viktigaste politiska frågor. För att kunna välja måste man kunna göra
informerade val. I en värld där fake news ständigt pumpas ut till allmänheten, i en värld full
av miljögifter i jordar, vatten, luft och mat blir INFORMATION en avgörande faktor. Därför
startar MoD Media nu en serie reportage om LÄKANDE MAT. Detta är en politisk fråga av
episka proportioner.

Sockersug har nog de allra flesta kännt av. Att kroppen liksom skriker efter något sött. Det
gör kroppen därför att socker är ren energi, vilket den behöver för att orka fungera. Men,
när vi äter FEL socker orkar kroppen inte heller fungera Det är viktigt att äta RÄTT socker. Att
socker ur hälsosynpunkt är djupt problematiskt torde de allra flesta känna till. Vad man inte
riktigt känner till är att det är stor skillnad på socker och socker. Det finns socker som i
längden är direkt farligt och det finns socker som läker. Här kommer nu några tips på hur
man ganska enkelt kan ge sin kropp rätt socker. Det är alla former av industribehandlat
socker som är farligt för hälsan. Nästan alla former av socker som framställts av naturen är
läkande.

 


Läkande julgodis

Alla ingredienser i recepten som följer finns i vanliga matvarubutiker. Godiset är lätt att göra
och kan förvaras i frysen i en månad. Men, ät upp dom så fort som möjligt. Din kropp skriker
efter läkande godis. Ge den det och ge det till dina barn och barnbarn så ofta som möjligt.
Läkande Aprikosbollar
2,5 dl ekologiska, halvt torkade, osvavlade aprikoser.
1,7 dl ekologiska, halvt torkade, urkärnade dadlar.
1,7 dl hackade mandlar, cashewnötter, hasselnötter
eller pistagenötter. Eller en blandning av olika nötter.
0,8 dl riven kokos. Plus lite extra kokos till att rulla bollarna i.

Det allra enklaste är att lägga alla ingredienser i en mixer eller en matberedare och köra tills
hälften rivits ner till en kladdig smet och hälften till mindre bitar och allt har blandats.
Den som inte har en mixer klarar sig bra med en stavmixer och/eller en kniv. Skär aprikoser
och dadlar i mindre bitar och lägg i en skål med rätt höga kanter. Kör tills hälften av frukten
har blivit till en smet och hälften är i bitar. Hacka nötterna och blanda ner.
Om man inte har någon sorts mixer hackar man fram hela blandningen med en kniv.
Klicka ut med en gaffel på riven kokos, rulla runt och forma bollar. Förvara i frysen.

 


Läkande citronrutor

20 halvt torkade, kärnfria dadlar
1.3 dl glutenfria havregryn
2 dl riven kokos. Plus lite extra till att breda ut smeten.
Saften av ½ – 1 hel citron, efter smak
lite äkta vaniljpulver
1 nypa salt

Kör dadlar och saften från ½ citron i en mixer till en smet med bitar i.
Eller dela dadlarna i mindre bitar med en kniv. Lägg tillsammans med saften från en halv
citron i en skål med höga kanter. Använd stavmixern och kör tills hälften av frukten har blivit
till en smet och hälften är i bitar.
Om man inte har någon sorts mixer blandar man med citronsaft och hackar fram smeten
med en kniv.
Blanda i resten av ingredienserna med en gaffel och smaka ev. av med mer citron. Strö ut
riven kokos ganska tätt på ett bakplåtspapper. Tryck ut smeten ovanpå kokosen på
bakplåtspappret och forma till en 1.5 – 2 cm tjock platt ruta. Strö kokos över rutan och tryck
till så att kokosen fastnar. Dela rutan med en kniv i mindre portionsbitar. Vik över pappret
och lägg i frysen tills det hela har stelnat. Förvaras i frysen och kan förvaras där en månad.
Men ät upp dom så snart som möjligt och gör mer. Din kropp behöver den här sortens
läkande ingredienser varje dag.

Aprikoser ger hjärnan näring och är allmänt avgiftande och föryngrande och är en av
de mest läkande frukter som finns. Använd allra helst ekologiska aprikoser utan svavel.
Förbättrar hårets, hudens och naglarnas kvalitet. Innehåller höga halter av betakaroten,
vilket är sjukdomsförebyggande. Några aprikoser per dag kan hjälpa mot hjärtklappning.
Aprikoser ett underbart mellanmål som ger ökad energi alla tider under dagen. När
energin ligger på låga nivåer och man känner att man har nått en energigräns kan
aprikoser göra underverk för att öka vitaliteten.

Dadlar är sedan tusentals år kända för att ge ökade energinivåer, ökad fysisk styrka,
vighet och uthållighet, samt ökar hjärnans kapacitet och funktion. Bygger muskelstyrka
och stärker skelettet, och har varit flitigt använda bland elitidrottare. Dadlar innehåller
stora mängder A och B-vitaminer och mineraler som järn och calcium och innehåller
antiinflammatoriska komponenter.
Goda i sallader, desserter och smoothies. Hackade valnötter, kokos, ingefära och andra
kryddor kan bli till mycket användbara energikakor, som kan ge en energiboost som
revitaliserar och stärker i flera timmar när som helst under dagen. Särskilt i kombination
med bitar av gurka och selleri ger dadlar en väl sammansatt energikick.
Dadlar kan mixas med lite vatten och användas som dipsås till äppelklyftor. Älskas
särskilt av barn.

 


Läkande glögg

7 dl äppelmust eller hälften vindruvsjuice.
2 st kanelstänger
1 st stjärnanis
1 tsk hel nejlika
1 tsk kardemumma
en tsk nyriven ingefära
1 st pomeransskal

Söta med lönnsirap efter smak

Häll äppelmusten (och druvjuicen) i en kastrull och tillsätt kryddorna. Låt sjuda, inte koka, i
10 min. Sila, häll upp och drick.

Alla dessa kryddor är mycket potenta och läkande och borde, liksom kryddor i allmänhet
användas betydligt oftare och i större mängder än vad som sker i dag. I kryddor, särskilt i
färska, finns en enorm läkande kraft.

Sagt om MoD

Gillar du denna artikel?

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Telegram
Dela via Mejl
0 0 röster
Article Rating
Prenumerera
Meddela i
guest

3 Comments
Äldsta
Nyaste De Flesta Röstade
Inline Återkopplingar
Visa alla kommentarer
Elisabeth
Elisabeth
11 månader sedan

Tack för fin artikel! Egentligen är detta inte nytt. Maten är urkraften i människans homeostas, dvs måbra-tillståndet. Utan rätt sorts bränsle och näring till kroppens celler så sätts hälsan på spel på hundratals olika sätt. Tack för att ni hjälper till att göra oss alla påminda och medvetna om det!

Alexander
Alexander
11 månader sedan

Detta ska prövas

Maria Nilsson
Maria Nilsson
11 månader sedan

Så glad att ni står för detta<3.

Mer från MoD

Relaterade inlägg

3
0
Skulle älska dina tankar, vänligen kommentera.x
()
x
Få senaste nytt från MoD

Skriv upp dig och få vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad. Max ett mejl i veckan.