Alla ingredienser har valts ut pga särskilt potenta och läkande egenskaper.
Läkande, fettfritt, glutenfritt, mejerifritt och GOTT.
I den här måltiden ingår massor av torkade och färska örter och kryddor, direkt från naturen och odlingen, fritt från klumpförebyggande och stabiliserande medel, utan inblandning av kemikalier från det livsmedelsindustriella komplexet. Vi tackar de bönder och odlare utan vars arbete vi inte skulle ha mat på bordet varje dag. No Farmers no Food.
Egen läkande kebabkrydda – Medicin direkt från jorden.
1 tsk mald Kryddnejlika, 2 tsk mald Svartpeppar, 2 tsk mald Koriander, 2 tsk Senapspulver, 1 tsk Spiskummin, 2 tsk Ingefära, 2 tsk Vitlökspulver, 2 tsk Paprika pulver, 1 tsk rökt Paprika pulver, 1 tsk mald Gurkmeja, 1 tsk Pepparkakskrydda, 2 tsk Havssalt. Blanda och njut av dofterna. Att blanda ihop sin egen kryddblandning är ett sensuellt nöje fyllt av doftsensationer. Man kan antingen köpa färdig malda kryddor till ett billigt pris eller finfördela frön i en mortel, kryddkvarn eller med en hammare mot ett knyte av tyg fyllt med frö. Den här blandningen passar inte bara till svamp, utan kan även krydda bla. grytor och mos. Den är god och stark i smaken. En bra kontast till det starka är en sallad på finhackad persilja och koriander med bitar av apelsin. Fungerar jättebra ihop.
Sweetchili Sauce
1 ½ dl vatten, 1 hackad gul lök värms i en kastrull en liten stund tills löken mjuknat. Tillsätt ½ dl saft från färsk citron, 2 tsk riven färsk Ingefära, 1–2 pressade/rivna vitlökar, 1 tsk hackad rå chili, 2,5 msk tomat pasta. 0.5–1 msk potatismjöl eller tapioka eller arrowrot blandas med lite vatten och rörs ner i såsen under omrörning. Värm tills de första bubblorna visar sig. Låt såsen svalna tills den är lite ljummen och blanda ner 4-5 msk honung .
Potatiswraps
Koka eller eller ångkoka 7-8 medelstora eko-potatisar. Mosa med en gaffel, stomp eller med en stavmixer. Behåll helst skalet som innehåller mycket värdefull näring. Kan klippas till mindre bitar med en sax. Blanda ner 2 msk potatismjöl och ½ – 1 dl cassavamjöl *. Tillsätt 1 tsk brödkrydda eller 1 riven vitlöksklyfta. Värm ugnen till lite drygt 200 grader. Forma runda bollar (storlek som en stor mandarin). Lägg en boll i taget mellan 2 bitar plastfolie eller bakplåtspapper och kavla ut till en oval. För över till en plåt med bakplåtspapper och grädda i omgångar ca 15 minuter, eller tills wrapsen blivit lite bruna i kanterna och på undersidan.
*(Cassava kan ersättas med andra glutenfria mjölsorter, tex hirs, kikärtsmjöl eller teff.)
Pulled Ostronskivling
Börja med att värma ugnen till 200 grader. 300 gram ostronskivling dras isär till strimlor med händerna och läggs i en bunke tillsammans med en strimlad gul lök. Pressa över saften från ½ Citron och 3 msk Lönnsirap och blanda väl tillsammans med 3 tsk Kebabkrydda. Sprid ut blandningen på en plåt och baka i 15 – 20 minuter. Vänd efter halva tiden och tillsätt eventuellt lite havssalt. Kör några minuter extra om så önskas för att få en lite torrare känsla. Detta recept fungerar utmärkt även till andra sorters svampar som tex Portobello och Shiitake. Fyll wrapsen med kebabkryddad ostronskivling och toppa med sweetchilisås, Servera tillsammans meden sallad på finhackad persilja och koriander med bitar av apelsin till.
Färska och torkade kryddor
Kryddor har så högt medicinskt värde att det skulle kunna fylla en eller flera böcker med hälsofakta. Vi nöjer oss därför här med att bara nämna några bråkdelar av alla de hälsofördelar som finns gömda i olika kryddor. Att äta mycket kryddor och ofta, är därför en god idé. Det inte bara höjer smaken på det man äter, det höjer även näringsvärdet. Olika kryddor har olika medicinskt värde och kompletterar varandra, så att äta många olika kryddor är ett enkelt och bra sätt att bunkra upp allsidig näring i kroppen och skydda den emot stress och spänningar som i förlängningen leder till sjukdomar. Vitlök, ingefära och persilja är tex virushämmande, antibakteriell och svampdödande, och höjer på så vis immunförsvaret. Tips: När man känner att man har en förkylning på gång, kan man blanda pressad vitlök med lite mosad avokado eller potatis. Ät detta tre gånger om dagen tills man känner sig bättre.
Persilja
Innehåller stora mängder spårmineraler som höjer kroppens nivåer av mineraler och är starkt basiskt, vilket driver ut försurningar, avgiftar kroppen från miljögifter och höjer energinivåerna när man känner sig utmattad. Persilja är mycket användbart vid alla sorters problem i munnen. Tugga på persilja, blanda i maten, eller lägg i en smoothie. Även att göra te på persilja och låta det stå och dra en stund i hett vatten, drar ut mineralerna och gör dom särskilt tillgängliga.
Koriander
Innehåller mängder av värdefulla mineralsalter, som bidrar till att avgifta kroppen. För att avgiftningen ska fungera som bäst ska koriandern ätas färsk. Ju oftare du får i dig koriander, desto bättre verkan har den, så ät den helst varje dag.
Ingefära
Är lugnande, avslappnande och mycket värdefullt vid stressrelaterade tillstånd och förebygger på så vis en rad olika sjukdomar. Ger även immunförsvaret en kraftig skjuts uppåt. Te på ingefära, eller ingefärsvatten kan med fördel intas flera gånger om dagen när man är uttorkad.
Potatis och Svamp
Potatis är grovt underskattat som näringskälla. Faktum är att tillgång till potatis under historiens gång har räddat många fattiga människor från sjukdom och svält. På Irland under mitten av 1800-talet drabbades potatisen av potatispest, en luftburen parasit som gjorde att potatisen blev giftig. Den tredjedel av befolkningen som tidigare hade kunnat överleva på nästan enbart potatis, dog nu av svält. Med tanke på det höga och direkt livräddande näringsinnehållet, är potatis ett mycket prisvärt livsmedel. Allra bäst är eko-potatis som ångkokats eller bakats och äts med skalen kvar. Det allra nyttigaste på potatisen är skalet.
Även svamp är underskattat som näringskälla. De svampar som saluförs i handeln, tex Baby Portobello och Ostronskivling, men framför allt Shiitake, har mycket stort kulinariskt och medicinskt värde. I Asien har svamp använts som medicin i tusentals år.
Smaklig måltid!
I kommande reportage kommer MoD Medias matredaktion titta närmare på
- Glutenfritt bröd med olika pålägg.
- Hur kan man använda en stor kastrull med ångad/ kokt potatis och till varmrätt i rätt många dagar.
- Gratis vår-mat i naturen. Nässlor, nate, löktrav med mera.
- Hur man kan använda maskrosor och andra vilda örter som mat och medicin.