I ett nyligen publicerat avsnitt av Yoshi’s podd intervjuas barn- och ungdomspsykiatern Sven Román, en av initiativtagarna till Läkaruppropet. Samtalet berör flera kontroversiella och djupt samhällsrelevanta ämnen, däribland massvaccineringen under pandemin, hur barn påverkas av psykofarmaka, och inte minst det ökande problemet med censur och inskränkningar i yttrandefriheten.
Román ger uttryck för en växande oro över hur det offentliga samtalet begränsats under och efter pandemin, inte minst inom vården:
“Jag trodde aldrig jag skulle få uppleva en sådan tystnadskultur inom vården – där man inte ens kan ställa frågor utan att riskera sin karriär.”
Även poddens värd, Yoshi, vittnar om hur det fria ordet försvagas på digitala plattformar. Han beskriver hur han blivit shadowbannad både på TikTok och YouTube Shorts, vilket inneburit att hans klipp med utdrag ur podden inte längre får någon spridning.
“Jag har nyligen upptäckt att det här med internetcensur påverkar även väldigt små poddar och plattformar som den här.”
Enligt Sven Román är detta inte bara ett medieproblem, utan ett symtom på något större – en samhällelig oförmåga att föra öppen och kritisk dialog kring vetenskap, hälsa och politik.
Särskilt kritisk är Román mot hur Sverige hanterade vaccineringen av barn mot covid-19. Han menar att nyttan aldrig kunde uppväga riskerna:
“Det finns inget medicinskt, vetenskapligt eller etiskt försvar för att ha vaccinerat friska barn mot covid-19.”
Román pekar också på att biverkningar rapporterades tidigt, men inte togs på allvar:
“Det har visat sig att biverkningarna är mycket vanligare än vad man hade sagt från början.”
“Vi har sett väldigt svåra biverkningar som inte tas på allvar – och det saknas en fungerande uppföljning av dem.”
Yoshi och Román är överens om att behovet av alternativ media, yttrandefrihet och medicinsk etik är större än någonsin. Läkaruppropet, som Román är en del av, vill enligt honom själv fungera som en plattform där vetenskaplig dialog kan ske utan politisk eller kommersiell styrning.
“De [Substack] kan man än så länge fortfarande lita på att de står upp för yttrandefrihet och att man får prata om kontroversiella saker där.”
Samtalet är en viktig påminnelse om att det fria ordet – både i vården och i samhället i stort – måste försvaras, särskilt när det handlar om våra barns hälsa och framtid.