En stor majoritet av partierna och riksdagens ledamöter stödjer idag fortsatt militärt stöd och vapenleveranser till Ukraina i kriget mot Ryssland istället för att verka för en fredlig humanitär lösning på kriget och varaktig fred i Europa.
14 miljoner ukrainare har hittills tvingats fly från sina hem varav över 8 miljoner till andra länder framförallt inom Europa. Tiotusentals civila och hundratusentals unga ukrainska och ryska soldater har mist sina liv.
Sverige behöver istället för att satsa på fortsatt krig nu verka för fred i Europa. Sverige skulle som fredsmäklare kunna utgå ifrån Zelenskys fredsformel som Sverige nu stödjer, men till den lägga de krav som Ryssland har för att vilja gå med på en hållbar fred eftersom alternativet till en ensidig fredslösning är att krossa Ryssland, vilket varken är realistiskt, önskvärt eller vägen till en varaktigt fred där Europa blir en säker världsdel igen.
En fredsformel som tillgodoser både Ukrainas och Rysslands krav skulle kräva en balans mellan Ukrainas territoriella integritet och Rysslands säkerhetsintressen. Här följer några möjliga delar som skulle kunna ingå för att båda parter ska känna sig representerade:
Territoriell kompromiss
- En delning eller autonomi för vissa regioner som Donetsk och Luhansk, där dessa områden får en särskild status med självstyre men förblir formellt en del av Ukraina. Detta skulle kunna tillfredsställa Rysslands krav på att skydda ryskspråkiga befolkningar, samtidigt som Ukrainas gränser erkänns.
- Krim-frågan skulle kunna hanteras genom en långsiktig förhandlingslösning eller internationell folkomröstning över Krims framtid.
Neutralitet för Ukraina
- Ukraina skulle kunna gå med på att bli en neutral stat, utan medlemskap i NATO, något som Ryssland länge krävt. I utbyte skulle Ukraina få säkerhetsgarantier från både Väst och Ryssland för att säkerställa sin suveränitet och oberoende.
Sanktioner och ekonomisk kompensation
- Ryssland skulle kunna kräva att västerländska sanktioner lyfts gradvis som en del av en överenskommelse, samtidigt som Ukraina får ekonomiskt stöd för återuppbyggnad från internationella aktörer, med eventuellt visst bidrag från Ryssland för krigets skador.
Säkerhetsgarantier
- Ryssland har tidigare uttryckt oro över NATO:s expansion och närvaro nära sina gränser. En del av en kompromiss skulle kunna vara en överenskommelse om att NATO inte expanderar ytterligare österut, tillsammans med multilaterala avtal om gränssäkerhet och militär nedrustning i gränsområdena.
Internationell medling och övervakning
- En neutral tredje part eller internationell organisation, som FN eller OSSE, skulle kunna övervaka implementeringen av en överenskommelse, särskilt när det gäller att övervaka vapenvilor, skydda civila och upprätthålla territoriell status quo tills en långsiktig lösning nås.
Fred i Europa
En sådan kompromiss skulle kräva omfattande internationellt stöd och förtroendeskapande åtgärder, eftersom båda parter kan behöva göra betydande eftergifter för att nå en varaktig lösning. Endast ett fredsförslag som tar hänsyn till båda parters intressen är ett realistiskt fredsförslag som kan ge en varaktig fred.
Detta borde vara Sveriges inställning till detta krig istället för att hetsa till fortsatt död och förstörelse genom att skicka fler och tyngre vapen.
Gå med och stötta partiet MoD idag om du också vill att Sverige ska bli ett fredsförsvarande land igen! Skriv under för en fredlig lösning på kriget i Ukraina på fredsuppropet.se.
Andreas Sidkvist, partiledare MoD, Stockholm, 10 september 2024
För publicering av debattartikeln i andra kanaler kan någon av dessa bilder användas fritt. Ange då MoD Media som fotokredit.