Just nu är det på många håll i landet rätt tid, precis efter att frosten har kommit, för att gå ut och plocka färska nypon. De hårda, vackra och spänstiga nyponen som funnits tidigare under hösten har inte varit mogna. Det är när nyponen blivit mjuka som de är mogna och som man ska plocka och använda dom. Det är nu som de innehåller som mest näring. Men man kan naturligtvis även använda köpt torkat nyponpulver från t.ex. hälsokostaffären.
Det finns många inspirerande, frestande och lätt tillgängliga recept på nätet om hur man kan använda färska eller torkade nypon till nyponsoppa, gelé, sylt, saft, marmelad, nyponsirap, medicinskt vin, syltade nypon, nyponolja och nyponpulver till te, i bröd-deg och i müsli. Det är bara att gå in på nätet och leta.
Men det allra enklast sättet att ta tillvara nyponens medicinska fantastiska egenskaper är att brygga kallt eller varmt nypon-te.
Nyponte – 2 koppar
- Färska, frysta, torkade nypon eller nyponpulver kan användas.
- Koka upp 4 dl vatten och häll det kokande vattnet över 2 msk nypon. Färska och frysta nypon kan man behöva ta lite mer av.
- Låt dra i minst 5 min.
- Häll i ca 1 dl färskpressad apelsinsaft. (C-vitaminet i apelsinen och i nyponen förstärker den medicinska effekten hos varandra).
- Krydda eventuellt med honung, kanel och/eller citron. För kallt te, låt kallna i kylskåpet . Servera med isbitar.
- Brygg gärna en hel kanna och drick under dagen.
Nypon: Medicin, mat och magiska egenskaper
Nypon är högpotent gratis medicin från naturen. Det gäller alla nypon, från vilda nyponros-buskar, rosorna i våra trädgårdar, till de stora nyponen från vresrosor. Alla rötter från alla rosor når långt ner i marken och hämtar därifrån upp näringsämnen tex massor av mineraler som de flesta andra växter inte kan nå.
Prova nyponte mot oförklarlig hjärtklappning. Drick nyponte vid urinvägsinfektion. Nyponte kan även användas som gurgelvatten vid blödande tandkött, vid trötthet och förkylning, konvalescens efter sjukdom, och är milt vattendrivande och milt laxerande.
Rosornas frukter innehåller ofantliga mängder C-vitamin och antioxidanter och finns i en form som är särskilt lätt för kroppen att absorbera. Vilket gör att de stärker immunförsvaret, motverkar infektioner från virus, bakterier, mögel, och svamp och dämpar inflammationer.
Man kan förstärka C-vitaminets egenskaper i nypon ännu mer genom att kombinera med C-vitamin av någon annan sort tex en C-vitaminrik frukt.