Granskningsnämnden för radio och TV har valt att inte pröva anmälan från MoD – Mänskliga rättigheter och Demokrati, gällande SVT Nyheters inslag från den 13 april 2024, “De samlade tusentals mot vaccin – nu vänder de sig mot public service”. MoD:s anmälan gällde bristande saklighet och opartiskhet i inslaget, där Fredsalliansens demonstration mot DCA-avtalet felaktigt kopplades samman med Frihetsrörelsen och påstods utgöra ett hot mot demokratin.
Bakgrund till anmälan
I inslaget diskuterades demonstrationen mot public service som anordnades av den så kallade Frihetsrörelsen, ett nätverk som startades i protest mot vaccinpassen under pandemin. Under inslaget visades dock även en bild på Fredsalliansens affisch för “Manifestationen för fred och frihet” den 14 april 2024. Strax därefter uttalade sig FOI-forskaren Hannah Pollack Sarnecki och påstod att det som förenar de som arrangerar demonstrationer mot vaccinpass, public service och NATO är en vilja att avveckla demokratin.
Citat ur inslaget:
“Det man vill uppnå och det som förenar de här organisationerna, nätverken och organisationerna är att man vill avveckla eller omkullkasta den typen av demokrati som vi har i Sverige och i många andra västerländska länder idag.”
– Hannah Pollack Sarnecki, FOI
MoD menar att detta är en allvarlig felaktighet, då Fredsalliansen och Frihetsrörelsen är två helt olika initiativ utan någon koppling till varandra. Genom att visa Fredsalliansens affisch i detta sammanhang skapade SVT en missvisande bild av demonstrationen och dess arrangörer. MoD:s anmälan lyfte fram tre huvudpunkter:
- Bristande saklighet och opartiskhet – Insinuationen att Fredsalliansen vill avveckla demokratin saknar grund och ger en skev bild av MoD:s och Fredsalliansens verksamhet.
- Missvisande information – Inslaget ger sken av att det finns en koppling mellan Fredsalliansen och högerextrema rörelser, vilket är felaktigt.
- Nedsättande omdömen – Att sammankoppla MoD och Fredsalliansen med odemokratiska strävanden är skadligt för deras anseende och politiska arbete.
Granskningsnämndens beslut
MoD anmälde inslaget till Granskningsnämnden med motiveringen att det innehöll bristande saklighet, missvisande information och nedsättande omdömen. Trots detta har Granskningsnämnden valt att inte ens pröva ärendet med hänvisning till att Granskningsnämnden inte prövar “inslag i anslutning till artiklar, på programföretagets webbplats och appar.”
MoD:s partiledare Andreas Sidkvist kommenterar beslutet:
“SVT kan alltså påstå vad som helst i sina nyhetsinslag och om de samtidigt skriver en artikel om inslaget kommer det inte granskas av Granskningsnämnden.”
“Det är en farlig utveckling när statliga media och en svensk försvarsmyndighet pekar ut oss som demonstrerar fredligt mot USAs försvarsavtal med Sverige som ett hot mot demokratin. Att de dessutom försöker klumpa ihop oss med rörelser som beskrivs som högerextrema är anmärkningsvärt och oroväckande.”
Vice partiledare Sophia Keivanlo tillägger:
“MoD är inte intresserade av att avveckla demokratin – vi vill snarare förstärka den och föra besluten närmare folket. Jag engagerar mig i MoD för att mina barn ska få växa upp i ett fritt och demokratiskt Sverige.”
Konsekvenser och fortsatt arbete
Att Granskningsnämnden inte prövar anmälan betyder att SVT inte kommer att granskas för detta inslag, vilket MoD ser som ett tecken på bristande medieansvar. Partiet har för avsikt att fortsätta lyfta frågan om opartiskhet inom public service och ser över alternativa vägar för att bemöta de felaktiga påståendena.
MoD uppmanar nu sina anhängare och medborgare att själva granska hur media rapporterar om freds- och demokratirörelser samt att delta i det offentliga samtalet om hur en rättvis och balanserad rapportering ska se ut.
Granskningsnämndens motivering nedan.
