Sök
Stäng denna sökruta.

PM – MoD står upp för pressfriheten, med anledning av riksdagens omröstning om att ändra grundlagen för att inskränka yttrande- och tryckfriheten

Idag den 16 november 2022 fattas ett historiskt beslut i riksdagen angående Sveriges 256 år gamla pressfrihet. En stor majoritet av ledamöterna väntas i eftermiddag rösta för allvarliga inskränkningar av pressfriheten genom ändringar i grundlagen som gör det kriminellt att slå larm om och rapportera om ämnen och frågor som kan skada Sveriges relation med andra stater eller mellanstatliga organisationer.

Inom det snart ett år gamla och snabbväxande tvärpolitiska partiet MoD råder bred enighet om att Sveriges ska fortsätta vara en förebild när det gäller yttrandefrihet och tryckfrihet. Visselblåsare ska kunna larma om oegentligheter och journalister och medier ska kunna rapportera om det utan att bli fängslade. Även om det som rapporteras har en negativ inverkan på relationen med andra stater eller mellanstatliga organisationer som Sverige är medlem i. Att inte slå larm när någon gör fel är att vara medskyldig. Sverige ska inte vara medskyldiga när någon stat eller mellanstatlig organisation begår övergrepp. Tvärtom anser vi att Sverige i framtiden ska vara en förebild när det gäller mänskliga rättigheter, demokrati, yttrandefrihet och tryckfrihet.

Därför anordnar vi idag en visselblåsarmanifestation utanför riksdagen mellan klockan 15-17 då beslutet att avskaffa pressfriheten i dess nuvarande form väntas klubbas i riksdagen. Alla som vurmar för demokrati, mänskliga rättigheter och pressfrihet är varmt välkomna.

Vi har även skrivit en debattartikel som publicerats i Epoch Times där vi förklarar vår syn på vad den nya lagen innebär och vad vi kommer göra framöver för att försvara yttrande och tryckfriheten framöver.

Slutligen har vi startat ett upprop och namninsamling där alla som är kritiska till inskränkningarna av pressfriheten och ändringen av grundlagen kan skriva under och automatiskt mejla samtliga riksdagsledamöter. Hittills har 1 330 personer skrivit under på ett halvt dygn och 464 000 mejl har skickats till riksdagens samtliga 349 ledamöter för att göra dem medvetna om att vi är många som är starkt kritiska till deras planerade inskränkning av demokratin, yttrandefriheten och tryckfriheten.

Så här säger MoDs ordförande Andreas Sidkvist om det beslut som idag väntas klubbas igenom.

“Det som sker nu med inskränkningen av pressfriheten är en del av ett större pussel där allt fler bitar nu fogas samman som visar att demokratin som många tagit som självklar i Sverige och Europa nu är hotad.

Det blev tydligt bland annat under pandemin då ovetenskapliga undantagstillstånd infördes och flera länders demokratiska status sänktes. Vi kan även se tecken på demokratins tillbakagång när det gäller den fortsatta censuren av ledande läkare och forskare som varit kritiska till nedstängningar, covidpass och massvaccinering under pandemin. Vi har även grundlagsändringar på gång i Sverige som rör framtida pandemihantering som om de går igenom innebär att vi kan får extrema lockdowns liknande Nya Zeeland. Något som MoD gick till val på för att stoppa.

Även Sveriges forcerade NATO-ansökan där ingen verklig debatt eller folkomröstning tilläts utan Sveriges två största partiers toppskikt gick ut och ändrade sina partiers och därmed Sveriges kurs helt om. Odemokratiska beslut som gör att Sverige utan debatt eller bred folklig förankring nu står på randen till NATO-medlemskap med alla de krav på lojalitet som det medför. Vilket Turkiets krav på utlämning av kurder och NATOs önskemål eller krav om kärnvapen på svensk territorium är bevis på.  Sveriges forcerade grundlagsändringar och avskaffande av dagens yttrande- och tryckfrihet är en del av de nya lojalitetskrav till andra stater och mellanstatliga organisationer som våra folkvalda nu, utan debatt, anser att Sverige ska underkasta sig. Denna inställning är skamlig och visar på ett allvarligt förakt för demokratin som vi inte längre kan acceptera.

—–

För den journalist som vill rapportera från dagens manifestation eller veta mer om Partiet MoDs fokusområden går det bra att kontakta MoDs pressansvarige för att boka en intervju med MoDs ordförande Andreas Sidkvist.

MoDs pressekreterare

Cecilia Torssell, 070-958 23 51‬, press@partietmod.se

 

Andreas Sidkvist portratt valdagen 2022 09 11 980x1280 1
Andreas Sidkvist, MoDs partiledare, valdagen 11 sep 2022

Om MoD

MoD är Sveriges näst snabbast växande parti sedan start och samlar människor från höger till vänster som förenats för att stå upp för våra hotade mänskliga rättigheter, demokrati och yttrandefrihet tillsammans. 

www.partietmod.se

 

Länkar till MoDs aktiviteter med anledning av riksdagens planerade inskränkning av pressfriheten

Stå upp för pressfriheten med MoD utanför riksdagshuset!

Skydda pressfriheten, skriv under uppropet för att stoppa lagen om utlandsspioneri!

Debattartikel | MoD uppmanar alla riksdagsledamöter som värnar pressfriheten att rösta nej till inskränkningar av yttrande- och tryckfriheten

Sagt om MoD

Gillar du denna artikel?

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Telegram
Dela via Mejl
0 0 röster
Article Rating
Prenumerera
Meddela i
guest
2 Comments
Äldsta
Nyaste De Flesta Röstade
Inline Återkopplingar
Visa alla kommentarer
Mer från MoD

Relaterade inlägg

2
0
Skulle älska dina tankar, vänligen kommentera.x
()
x
Få senaste nytt från MoD

Skriv upp dig och få vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad. Max ett mejl i veckan.